2017. június 18., vasárnap

Kapcsolatok tükrében


EMK tudásrendszerező és gyakorló csoport


Amikor elveszítjük a kapcsolatot (bármilyen rövid időre is) szeretteinkkel, akkor jöhet az EMK. 
Bár Marshall könyvében az önmagunk felé fordulás az utolsó fejezet, érdemes tudnunk, hogy minden esetben először azt fontos megnéznünk, mi van velünk. 
Igaz ez arra az esetre is, amikor a kapcsolat pillanatnyi hiányának ugyan semmi jele, de bennünk vélemény született meg társunkkal, a tettével, vagy a mondanivalójával kapcsolatban. 
Esetleg akkor, amikor a bennünk szinte észrevétlenül megszületett ítélet nem a másik emberre, hanem ránk vonatkozik.
De érdemes leellenőrizni magunkat akkor is, ha felénk intézett kérést hallunk. Ugyanis nem mindegy, milyen választ adunk rá. Mert gyakran automatikusan mondjuk ki az igent, cselekszünk és csak utólag tudatosítjuk, hogy semmi kedvünk nem volt eleget tenni ennek a kérésnek. Aztán fizettetjük az árat a másikkal egy teljesen más helyzetben, elvárva tőle, hogy ő is kedve ellenére megtegyen értünk dolgokat. 
Mások viszont a nemet mondják ki azonnal egy kérést hallva, szinte megfontolatlanul. Hisz kéretlenül annyit adnak vélt, vagy valós szükségletek kielégítésére, hogy amikor a másiknak tényleg feltámad valamely igénye és kér, akkor az már messze túl van minden határon. Felháborodottan, vagy védekezve, de nem is lehet más a válasz, mint a "nem", mert már nincs miből adni.

Azért, hogy az elveszett kapcsolatot hamar megtaláljuk és újra éljük, érdemes nyelvet váltanunk - magyarról EMK-ra :).
Ahogy annak idején Nada mondta, "felvesszük az oxigénmaszkot", aztán már őszinte kíváncsisággal fordulhatunk társunk felé is, hogy megtudjuk, vele mi van. Majd jöhet a mindkettőnknek megfelelő cselekvés.
Fontos: a kompromisszum nem EMK-s megoldás, helyette konszenzusra törekszünk :)!

Hogy erre a teljes folyamatra képesek legyünk "élesben", érdemes sokat gyakorolni és alap nyelvtudásunkat szélesíteni-mélyíteni.
Július 8-9-én azért találkozunk, hogy döcögős-rozsdás mondataink gördülékenyebbé válhassanak :).

Helyszín: Színező, Bp. I. Tigris u. 12.
Időpont: 2017. július 8-9. 10-18 óra között
Érdeklődés, regisztráció: jszentpeteri@gmail.com (tárgy: EMK), vagy +36302515554 

Szeretettel várom jelentkezéseteket:

Julianna



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése