2017. szeptember 7., csütörtök

Adjon úgy is, ha nem kérem(?)Kezdő EMK tanfolyam

A nők és férfiak, kikkel dolgozom, gyakran fogalmazzák meg szinte szó szerint azt, amit Nagy László ír a versében. A hivatkozási alap, hogy: "ismer már, tudnia kéne, mit szeretnék, mire van szükségem".
Amiben nincs bizony egy szál hiba sem. Mert a másik rendszerint valóban ismer minket, sokféle arcunkat. 

Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy a szükséglet: fogalomként kifejeződő belső igény, mely igény minden másik emberben is felbukkan az élet egy adott pillanatában (nem feltétlen abban a pillanatban, melyben nekünk ;)). 
Tehát: fogalom. Ami nem cselekedhető. Illetve mindannyiunkban más cselekvés fordítódik le az adott fogalomra. Sőt, gyakran van, hogy egyazon ember különböző helyzetekben különbözőképp szeretné, hogy adott szükséglete kielégüljön. Az érthetőség kedvéért: a szeretetet megkaphatjuk pl.: egy ölelésből, egy bátorító szóból, egy meleg tekintetből, egy váratlan látogatásból, egy rég várt és végre bekövetkező telefonhívásból, meleg vacsorából, egy csokor virágból, a kedvenc filmünk közös megtekintéséből, vagy abból, ha fáradtan hazaérünk az egész napi munka után és a másik békén hagy minket ... Így hát, pont azért, mert újra és újra mást fordítunk szeretetnek, tekintetbevételnek, elfogadásnak, stb., a másik képtelen kitalálni, hogy egy adott pillanatban éppen mit kellene cselekednie, hogy azt mi az aktuális szükséglet kielégítésének tekintsük.
Ugyanakkor az is gyakran előfordul, hogy a másik nyújt nekünk valamit és csak állunk szájtátva, hogy ezzel most mi a fenét kezdjünk, hisz nem kértük. Ő pedig adja, mert azt mondtuk neki: adjon kérés nélkül, önmagából kiindulóan ...

Az erőszakmentes kommunikáció sok minden más mellett ezeket is érthetővé és elfogadhatóvá teszi számunkra és segítségével beletanulhatunk abba, hogy érdemes,  és hogyan érdemes kérni. Ezen kívül a kezdő tanfolyamon megtanulhatjuk, milyen konfliktusforrások vannak a verbalitásunkban, azokat hogyan kerülhetjük el; miként mondjuk el a véleményünket úgy, hogy a másik ne  róla szóló ítéletet halljon belőle; mi a különbség szimpátia, sajnálat és együttérzés között; hogyan mondjunk úgy nemet egy kérésre, hogy az a másik számára elfogadható legyen, stb.

Ez a tanfolyam kezdőknek, újrakezdőknek és azoknak szól, akik szeretnének majd a jövő év elején induló trénerképzésemre járni (azaz esetleg másnál már megtanulták az EMK-alapokat, de fontos meglátnunk, hogy tudunk-e együtt dolgozni). 30 órán át tanulunk, elsősorban azt, hogyan fejezzük ki önmagunkat az EMK segítségével. Erre épül majd újabb 30 óra, ami sokkal inkább a másik meghallásának képességét erősíti bennünk, azaz az empátiát, EMK-ul.

Helyszín: szervezés alatt, a jelentkezők létszámának függvénye.
Időpont: 2017. október 7-8. és 21-22. 10-18 óra között
Jelentkezés és részletek: jszentpeteri@gmail.com (tárgy:EMK), vagy +3630-2515554

Szeretettel várok minden érdeklődőt!

Julianna

1996 óta tanulom, tanulmányozom az Erőszakmentes Kommunikációt. 2000 óta tanítom és
2013-14-ben trénerképzést is vezettem már.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése