2017. november 1., szerda

A szeretet megengedi a másik félnek, hogy ...

EMK alapozó tanfolyam 2. harminc óra


... önálló legyen, és maga döntse el a játékszabályokat. (Richard Rohr: A férfi útja)
Ez a mondat számomra igen jól kifejezi, hogy mit jelent az Erőszakmentes Kommunikációban az együttérzés (empátia). Őszinte kíváncsisággal és nyitottsággal odafordulni a másikhoz és megtudni, kicsoda ő az adott pillanatban, anélkül, hogy megítélnénk, hogy segíteni, változtatni akarnánk rajta. Csak látni, érteni és elfogadni őt abban, amiben éppen van.
Valahogy úgy, ahogy ez a kép is mutatja: rálátást szerezni a túloldalról :). 

Az EMK-ban ugye van az a mondat, ami rólam szól, azt mutatja meg, hogy én ki vagyok most. Ezt nevezte Marshall őszinteségnek. Aztán van a második, kérdő mondat, amikor azt tudakolom, ki a másik most. Ez pedig az együttérzés.
Első 30 óránkban sok-sok saját, őszinte mondatot fogalmaztunk meg, hogy ráálljon a figyelmünk, gondolkodásunk erre a módra. Most, a második 30 órában arra lesz lehetőségünk, hogy megtanuljuk és begyakoroljuk a másikhoz odaforduló, érdeklődő mondatot.
Különbséget teszünk majd a sajnálat, szimpátia és együttérzés között, megtanuljuk, mit tehetünk azért, hogy tényleg nyitottak legyünk a másikra. Amit pedig legtöbbet gyakorlunk majd: a másik gondolatai, véleménye, ítélete mögött maghallani a valódi mondanivalót, ami csak róla szól :).
Törekszünk rá, hogy elfogadjuk a másik szájából felénk érkező nem-et, megnézzük, mit tehetünk, ha a düh felénk irányul, no és persze "lefordítjuk" a nekünk szóló dícséretet.

Szeretettel várom erre a tanfolyami részre azokat, akik az elmúlt hónapban, vagy régebben nálam, vagy másnál gyakorolták az őszinteséget és szeretnének tovább tanulni. Örömmel látom azokat is, akik már meglévő tudásukat akarják feleleveníteni, mélyíteni, no és persze azokat is, akik a trénerré válás útjára lépnének és ezért kíváncsiak arra, én hogy dolgozom :).

Tanfolyam időpontja: 2017. nov. 18-19. és de. 9-10. 10-18 óra között
Helyszín: Színező Bp. I. Tigris u. 12.
Ár, info és jelentkezés: jszentpeteri@gmail.com (tárgy: EMK), vagy +36302515554

Julianna
(Fotó: saját, helyszín Maui)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése