2018. február 12., hétfő

Elegem van már ... (kezdő tanfolyam)


Rendszerint amikor valaki először hallja az Erőszakmentes Kommunikáció elnevezést, egy csomó előfeltételezés kezd el kavarogni a fejében. Van, aki szeretné elküldeni egy ilyen tanfolyamra a hozzá közelállókat: mert igazán jót tenne nekik. Mások azt gondolják: na íme, ez az a módszer, amivel meg lehet változtatni a világot. Tanítsuk meg rá a gyerekeket, hogy a jövő nemzedék már ne háborúzzon.
Ismét mások azt hiszik, hogy aki ismeri, tudja az EMK-t, csak kedves, szelíd, türelmes és nyugodt ember lehet. No meg persze együttérző.

Szerintem az EMK egy olyan kommunikációs modell, amit szívből használva az elveszett kapcsolat itt és most felépíthető magunkkal és a másik emberrel (garancia nélkül, hogy a következő percben is így marad). Egy gyakorlatias eszköz. Mint minden eszköz használatában, ebben is érdemes jártasságot szerezni. Azért, hogy úgy mondhassuk el, amikor "elegünk van már", hogy a másik fél kritika helyett végre minket halljon.
Ezen jártasság megszerzéséhez lehet első lépés ez a tanfolyam. Tisztázzuk majd az EMK alapfogalmakat, részletesen vesszük a négy lépést, megfogalmazunk sok-sok saját mondatot, megtanulunk köszönetet és dühöt kifejezni, valamint nemet mondani úgy, hogy a másik meghallja és ne elutasításnak vegye.
Ez az első 30 óra elsősorban az EMK őszinteségről szól. Folytatásként lesz egy újabb 30 órás sorozat, ahol az együttérzést (empátiát) tanuljuk majd.

Várom e két hétvégére a kezdőket és újrakezdőket, de azokat is, akik arra kívánnak példát látni, hogy lehet az EMK-t rendszerben tanítani :).

Tanfolyam időpontja: 2018. március 17-18. és március 31. - április 1.  
10-18 óra között (első 30 óra)
Helyszín: Színező, Bp. I. Tigris u. 12.
Ár, jelentkezés, egyéb info: jszentpeteri@gmail.com, ill. +36302515554

EMK természetesen

Szeretettel:
Julianna

A címet Vámos Eszter barátnőm egyik dalából vettem kölcsön:
"Elegem van már a jajból és a gyászból,
elegem van már a megalkuvásból!
Elegem van már a ki nem mondott szóból,
elegem van már az illúzióból!"

fotó: pinterest


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése